Dette forandrer alt. Ikke la det forandre noe.

Det mørkner ute. En måned etter sommersolverv begynner det å skumre nok til at stearinlyset i kjøkkenvinduet synes godt i den regnvåte julikvelden. Ungene sover. De er fire og seks år gamle, og sover etter en dag som for dem har vært ganske normal. NRK Super, sykling i boligfeltet, DS-spilling, kiving seg i mellom, jordbær. «God dag, Pannekake» på sengekanten. De vet om tragedien som har skjedd, de merker at vi voksne er sterkt prega av det, men for dem har det likevel vært nok en ganske vanlig sommerferiedag, en blant mange.

I morgen skal de vekke meg – som vanlig. Alt for tidlig – som vanlig. Jeg skal nok sette på barne-tv som vanlig, mens jeg leser nyheter i stedet for å sove litt til.  De er barn, de trenger at dagene våre fortsetter omtrent som vanlig. Vi er – tilfeldigvis – ikke direkte berørt verken av bomben i Oslo eller massakren på Utøya, så tragedien er litt fjern og abstrakt for ungene.

Noe annet skal også fortsette som vanlig. Vi skal fortsette å vise ungene våre hva vi setter høyt: Åpenhet, respekt og rom for ulikhet. Det siste seksåringen sa til meg før han sovna i kveld var at «det er dumt når noen vil bestemme hvordan noen andre skal være. Hvis jenter vil gå i vanlige bukser, for eksempel, skal ingen si at de må gå i kjole. Eller hvis gutter vil gå i kjole. Det er det samme.» Han er morgendagen. Han er en av de nye stemmene som skal synge sangene om rettferdighet og frihet.

Sångerna om frihet
om rättvisa och fred
sångerna om folket
som aldrig kan slås ner
sångerna om kärlek
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga
Mikael Wiehe

 

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Skriblerier

2 responses to “Dette forandrer alt. Ikke la det forandre noe.

  1. Gutten din virker til å bli en fin fyr. Men hvordan kan han bli noe annet, med sånn en klok mor. Dette var en fin blogg, som så mange andre fine blogger du har skrevet tidligere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s