Your Body is a Battleground

(Teksten er skrevet av en elev på VG1. Den er en blant flere elevtekster jeg har fått lov til å dele nå fram mot jul. Hyggelige kommentarer mottas med takk!)

‘’Your Body is a Battleground’’ kan jo bety mange ting. Jeg synes det er et veldig meningsfullt utrykk.

Sånn jeg tolker det, tror jeg det betyr at man møter på mange utfordringer i livet, og en av de er din egen kropp. Tenk så mye som skjer inne i kroppen din hvert sekund. Du har mange bakterier i kroppen, uten de hadde man ikke overlevd. Men tenk hver gang du får i deg en bakterie som er farlig, kjemper kroppen din for å få den / det vekk før du blir syk. Om du blir syk så forsetter kroppen din å kjempe til du blir frisk. Derfor er det ganske riktig å si at kroppen din er en slagmark. Mens du sitter og ser på en film på din fine TV, med kanskje 40 feber og en kraftig forkjølelse, så kjemper kroppen din intenst for at du skal bli frisk. Enzymer, Proteiner, Bakterier, Vitaminer + mange andre små ting i kroppen din gjør at du kan leve det livet du vil. Uten alle disse stoffene folk flest ikke engang vet om, så hadde det ikke vært mye liv på jorda. Det er jo da veldig mange andre ting enn bare bakterier som gjør kroppen din til en slagmark også da. Jeg tror alle personer i verden har fått et sår. Skrubbsår, brannsår, kutt etc. Det som er kult med den fantastiske kroppen, er at den reparerer seg selv. Når du for eksempel får et kutt i fingeren, så sender kroppen spesielle celler ned til kuttet for å reparer det. Dette er jo også en type form for kamp for kroppen.

Andre ting som gjør kroppen din til en slagmark, er også mentale sykdommer. Mentale sykdommer er noe som er veldig farlig, og det er vanskelig for kroppen din å kjempe imot. Det kan for eksempel være Bulimi, Anoreksi eller andre psykiske lidelser. Bulimi er en psykisk lidelse som gjør at du kaster opp maten du prøver å spise. Tenk å leve med en slik lidelse. Kroppen din er i en konstant kamp for å prøve og fordøye maten, men hjernen din sier nei. Anoreksi er nesten likt. Men istedenfor å spy opp maten igjen, spiser du ikke i det heletatt, fordi hjernen din sier til deg at du er alt for tykk, uansett hvor tynn du er. Dette er noen farlige psykiske tilstander som er veldig skadelig. Andre ting kan jo være angst, det er mange folk som er redd for nesten alt, og engstelig for alt. Hjernen din sier til deg at du skal være redd for det og det, til slutt er du redd for alt og blir et nervevrak som nesten ikke kan forlate huset ditt. Jeg personlig synes at det er trist med psykiske lidelser, jeg hater det virkelig. Jeg kjenner flere som har vært syke på den måten, og det er ikke fint å se noen slite så mye. I verstefall kan psykiske lidelser føre til selvmord eller selvmordsforsøk.

 

 

Tvangstanger er også en ‘’diagnose’’ som ikke er så lett å håndtere. Det er selvfølgelig forskjellige grader av hvor ille de forskjellige sykdommene er, og tvangstanker kan fungere på forskjellige måter. Det kan for eksempel være at du ikke takler at ting ligger feil, eller at det ikke er sånn det pleier å være. Om du pleier å sitte på en plass når du spiser middag, og en annen dag har en i familien din tatt plassen. Det er ikke sikkert du orker å sitte ved boret i det hele tatt da, det føles feil. En annen ting kan være spesielle nummere, som at noen setter TV-en på 17, men du føler den må være på et rundt / halvrundt tall (Kanskje noe som passer i 2 talls-systemet 2,4,8,16,32 etc.), så klarer du ikke å se på TV-en fordi du vet at volumet er feil for deg. (Jeg selv liker ikke at volumet står feil.)

 

Andre psykiske lidelser som ikke er nevnt tidligere, er dårlig selvtillit. Dårlig selvtillit kan gjøre at du ikke orker å se deg selv i speilet, eller at du er redd for å gjøre noe for dårlig for andre. Kanskje du ikke tørr å vise deg fram i felles dusjer, eller ikke tørr å bade ute / badeland. Dårlig selvtillit kan komme av mange ting, for eksempel at du blir mobbet. Dårlig selvtillit og de andre psykiske lidelsene jeg har snakket om tidligere, har jeg mest skrevet om fordi det er veldig aktuelt i dagens samfunn blant unge. Det er veldig mange som sliter med forskjellige psykiske lidelser.

 

 

Til sist vil jeg si noe om en annen ting som gjør at kroppen din kjemper mye. Trening. Alt for mye av det. Det er en del mennesker som trener ekstremt mye for å bli best. Å løfte vekter i timevis, sprøyte i deg steroider og løfte enda mere, er heller ikke bra for kroppen. En hard trenings økt ødelegger musklene dine, som vil si du trenger 1 dags hvile og en del proteiner for å hjelpe til å bygge de opp igjen. Jeg tror at det kan være skadelig å trene mere enn annenhverdag, fordi da får aldri musklene dine tid til å bygge seg opp ordentlig. Så at kroppen kjemper, gjelder ikke bare for folk som er syke, også folk som er friske. Kroppen vil alltid kjempe og den vil alltid være en slagmark. Uansett hvordan du lever, vil du måte på innvendige utfordringer.

Kilder:

SNL – Store Norske Leksikon

https://snl.no/.search?utf8=%E2%9C%93&query=Psykiske+lidelser

Ivar Utsogn (21 år) Snakket noe om Personlig Erfaring (Innenfor Psykiske lidelser) (25.11.2016 – 17.00-19.00)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Anbefales!, Skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s