Press

(Teksten er skrevet av en elev på VG1. Den er en blant flere elevtekster jeg har fått lov til å dele nå fram mot jul. Hyggelige kommentarer mottas med takk!)

Vi lever i en verden med høye forventninger til oss selv og andre. Dagens ungdom blir kalt «generasjon prestasjon» og «flink pike-syndrom» har blitt et vanlig kallenavn for mange jenter. Flere og flere føler på presset blant den yngre og den eldre garden. Mange unge blir tidligere utbredt enn tidligere, fordi de føler på presset fra mange kanter. Kroppspress, presentasjonspress og utseendepress fører til at mange kan ta steget litt for langt.

Dokumentaren «Besett av kroppen min» viser ungdom som er besatt av å se bra ut og være muskuløs. Guttene fra denne dokumentaren tar treningen til neste nivå for å få størst mulige kropper. Flere av guttene deltar i «skjønnhets»-konkurranser hvor de blir dømt av dommere ut i fra hvem som er brunest, har størst og beste trent kropp og hvem som tar seg best ut på senen. Det finnes også like konkurranser for jenter hvor de blir dømt på det samme som guttene. Mange deltar allerede i slike konkurranser allerede i 16 års alderen.

Spiseforstyrrelser er en lidelse som rammer mange, både menn og kvinner enten det er over spising eller ikke spising. Rundt femti tusen kvinner i Norge rammes av ulike typer spiseforstyrrelser hvor 2700 av de lider av anoreksi. Spiseforstyrrelser kan påføre store skader på indre organer og kroppen generelt. Anoreksi kan i verste tilfelle føre til hjerte stans, nyre og lever svik og at andre organer i kroppen svikter. Allerede i barneskolealder hører vi om barn som sliter med spiseforstyrrelser og kroppspress.

Mange ungdommer føler på presset, som 16 åring selv syntes jeg det er vanskelig å komme unna, uansett hvor man er. Det forventes at vi gjør vårt beste, jobber hardt og alltid gir hundre og ti prosent både på skolen, hjemme, av venner, på fritids aktiviteter. Med slike forventninger blir det vanskelig å skulle prestere på alle plattformene og fremdeles ha overskudd til enda litt mer. Det er mange ulike grunder til at mange tar dette med utseende og kropp til neste nivå. Jeg tror det har mye med samfunnet vi lever i å gjøre. Med de sosiale mediene vi har i dag er det umulig å unngå alle forside bildene av syltynne gutter og jenter med vakre lokker og vi aller fleste har våre rollemodeller vi ser opp til, å så gjerne skulle både hatt utseende og personlighet til. Dagen ungdom er pliktoppfyllende og ønsker å prestere bra, derfor kan det bli mye i lengden og motivasjonen forsvinner fort. Jeg håper at presset kan gjøres noe med og at ungdom får tid til å slappe av og trekke pusten litt i blant, ikke bare stresse gjennom livet. Vi lever bare en gang!

Kilder: http://www.aftenposten.no/norge/Hoy-dodelighet-blant-unge-kvinner-245733b.html

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Anbefales!, Skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s