Your Body is a Battleground

(Teksten er skrevet av en elev på VG1. Den er en blant flere elevtekster jeg har fått lov til å dele nå fram mot jul. Hyggelige kommentarer mottas med takk!)

Kroppen din skal ta deg gjennom hele livet ditt. Du får bare en. Bare tenk på alle tingene den gjør for deg i løpet av en dag. Du hadde ikke vert her uten den. Du burde være glad i den. Ikke alltid tenke på hva den kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for den. Allikevel tenker de fleste av oss ikke på kroppen på denne måten. Nesten alle har noe de skulle ønske de kunne endre på med den. Et eller annet. Dette har de siste årene bare blitt verre og verre. Kroppspresset har blitt enormt mye større. Det finnes en norm for hva som er «vakkert» og hva som ikke er det. Det finnes en mal på hvordan man burde se ut.

Det som er trist med det er at dette idealet ofte er enten umulig å oppnå eller veldig usunt for kroppen. Det at jenter skal være syltynne høye supermodeller alle sammen verken burde eller vill noen gang bli en realitet. Det at alle gutter skal være kjempe muskuløse vil heller aldri skje. Men dette er altså det som folk strever etter. Mange går langt for å få det til. Noen ganger går det så langt at man rett og slett skader kroppen. Ja, nå vet jeg at anoreksi ikke alltid kommer av at man har lyst til å bli tynnere, men at man for eksempel føler en slags kontroll av ikke å spise. Det kommer allikevel noen ganger av det at man ikke er fornøyd med hvordan man ser ut. Jeg vil bruke det som et eksempel her nå. Mange tenker kanskje at de bare vil prøve å gå ned litt i vekt, begynner å spise litt mindre og kanskje trene litt mer. Så kanskje de går litt ned i vekt og tenker at «oi det var lett, kanskje jeg bare skal prøve litt mer» og slik fortsetter det til det til slutt tar over hele livet ditt. Deretter blir man syk, man kan få nyresvikt, hjertesvikt, depresjon og til slutt kan det gå så lang til at man dør. Enten fordi de ikke orker å leve med det mer eller fordi kroppen rett og slett ikke klarer det lenger.

Mange tenker sikkert at det er flest jenter som får slike spiseforstyrrelser, og det er sant at majoriteten er jenter, men det er viktig å huske et det er mange gutter som også lider av slike spiseforstyrrelser. Det er viktig å understreke at kroppspresset også ligger på gutter. Det at dette presset på hvordan man skal se ut bare blir mer og mer normalt er ikke bra, og spesielt ikke for kroppen. Jeg har et eksempel på at det bare blir mer og mer vanlig å se ut på denne måten. Vi var på besøk hos bestemor, og vi satt og snakket. TV-en stod på i bakgrunnen. Så kom det en jente opp på skjermen. I mine øyne så hun helt normal ut, men så utbrøt bestemor at hun synes hun var så tynn, og at hun umulig kunne være frisk. Så begynte jeg å tenke på det. Hun så jo egentlig veldig tynn ut i forhold til hennes høyde. Det at jeg ikke en gang la merke til at det var noe spesielt med henne kan være en skremmende tanke.

Det at alle skal se ut på en spesiell måte kan ha noe med alle folkene som er populære på Instagram og andre sosiale medier ser ut på denne måten, eller. I hvert fall etter redigering da. Unge folk bruker sosiale medier så mye i dagens samfunn at mange av heltene er fra nettopp sosiale medier. Og som det alltid har vert så ønsker folk å vøre som heltene sine.
Mange som ønsker a passe inn i denne malen vil ikke være i stand til å oppnå det. Da er det mange som tyr til andre ting. Plastisk kirurgi er bare blitt mer og mer akseptert gjennom årene og har nesten bitt normalisert enkelte steder. Selve teorien om at hvis man ikke ser ut på en spesiell måte, ja, da bare skjærer vi opp kroppen og former den på nytt er jo egentlig helt forferdelig. Allikevel er det så mange som gjør det, og mange blir til og med avhengig av det. Man ser jo hele tiden folk som har tatt det for langt. Det er kanskje ikke det største i Norge enda, men vi ser at det kommer. I land som USA og spesielt i områder som Hollywood er det nesten å se over alt. Det er ikke lenger mange som ikke har gjort noe som helst. Enten det bare er Botox gud vet hvor eller en nese som er blitt rettet ut, eller om det er absolutt alt. Bare for kanskje et år siden var det en trend at unge folk plasserte et glass over leppene for så å suge ut luften å lage et vakuum slik at leppene ville bli større. The Kylie Jenner Challenge. Dette gjorde at man fikk større lepper, ja, men den førte også til at leppene sprakk opp og noen endte til og med opp med å ødelegge leppene ordentlig. Alt dette for å se ut på en spesiell måte. Er det verdt det?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Anbefales!, Skriblerier

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s